Cold Water Tail

Cold Water Tail

Een Cold Water Tail is een pijnlijke aandoening van de staartspieren.

Mijn vorige labrador Faith had in haar jonge jaren eens in de zoveel tijd last van een CWT oftewel een koud water staart. Voor haar een pijnlijke aandoening en met een sederende (zachte) massage zorgde dit voor verlichting en een sneller herstel.

Andere benamingen voor een CWT
Type het woord “Cold Water Tail” in bij Google en meerdere artikelen komen te voorschijn. Voor een CWT wordt meerdere benamingen gebruikt en staat ook wel bekend als ‘broken tail’ (gebroken staart), ‘dead tail’ (dode staart) of ‘limp tail syndrome’ (lamme staart syndroom). Alle namen hebben één ding gemeen namelijk dat in elke benaming van de aandoening het woord “staart” staat en daarvoor dat er iets mis is met de staart. Of de woorden gebroken of dode staart echt het probleem of een duidelijke weergave van de aandoening aangeven is nog de vraag.

Cold Water Tail?
Koud water staart (CWT) is een aandoening die elke hond kan oplopen. Echter wordt deze vaker gezien bij honden die vallen onder het type jachthonden of werkhonden. De exacte oorzaak is nog niet bekend en de meningen zijn hierover verdeeld en wordt gedacht aan mogelijke oorzaken die een rol kunnen spelen.

Mogelijke oorzaken:

  1. Zwemmen. Vooral in het begin van het seizoen in combinatie met veel zwemmen en het koude water. Voornamelijk als de hond nog niet aan het koude water gewend is. Gevolg hiervan is dat de bloedtoevoer naar de staart vermindert waardoor spieren in de staart minder zuurstof krijgen.
  2. Overbelasting. Overmatige arbeid, vooral bij honden die (nog) niet optimaal in conditie zijn.  Uit onderzoek is gebleken dat het hier om een spierprobleem gaat. Wanneer een hond lijdt aan een CWT kunnen ze slomer zijn dan normaal. Ze kwispelen nauwelijks of niet meer en door de pijn kunnen ze gaan piepen. De staartaanzet loopt vaak horizontaal terwijl de rest van de staart slap naar beneden afhangt. Soms hangt de staart direct van de staartaanzet naar beneden. Door hun pijnlijke staart kunnen ze moeite hebben met zitten of weer bij op te staan. De spieren raken beschadigd waardoor pijn ontstaat en de staart afhangt.


Symptomen
Uit onderzoek is gebleken dat het hier om een spierprobleem gaat. De spieren raken beschadigd waardoor pijn ontstaat en de staart afhangt. Wanneer een hond lijdt aan een CWT kunnen ze slomer zijn dan normaal.

Ze kwispelen nauwelijks of niet meer en door de pijn kunnen ze gaan piepen.
De staartaanzet loopt vaak horizontaal terwijl de rest van de staar slap naar beneden afhangt. Soms hangt de staart direct van de staartaanzet naar beneden. Door hun pijnlijke staart kunnen ze moeite hebben met zitten of weer bij op te staan.

Behandeling
Meestal is een uitgebreide behandeling voor deze aandoening niet nodig en geneest in de regel vanzelf met rust. De pijn en afwijkingen aan de staart zal ongeveer na een week verdwijnen en kunnen honden hun normale gedragingen weer vertonen.

Wanneer de hond veel pijn ervaart kan gedacht worden aan eventuele pijnstillers. Mogelijk kunnen warme kompressen op de staarbasis verlichting geven.
Een sederende (zachte) massage bij de staartaanzet zorgt voor een sneller herstel en werkt pijn verlichtend. Soms kan alleen warmte geven met de handen al voor verlichting zorgen.

Niet de pijnlijke staart masseren alleen de niet aangedane plekken, zoals het sacrum en de heupen.

Geraadpleegde Bronnen:
http://www.dierenkliniekdeventer.nl
https://dier-en-natuur.infonu.nl
c

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *